Wat is heet vulmachine?

Heet vullen, zoals de naam al zegt, is het voltooien van het vullen na het verwarmen van het materiaal, er zijn meestal twee algemene situaties die heet vullen vereisen: een daarvan is de noodzaak om de liquiditeit van het materiaal te verhogen door het te verwarmen om het vullen te vergemakkelijken (ook wel gesmolten vulmachine genoemd), veel voorkomende materialen zijn: kaarsen, deodorant, CBD-olie, autowas, poetsmiddelen, lippenbalsems, glycerineproducten en producten op basis van aardolie; de andere is om het materiaal te steriliseren door het te verwarmen zodat het kan worden opgeslagen en vervoerd met een lange tijd, veel voorkomende materialen zijn: sappen, nectars, gearomatiseerde waters, marinades, theeën, soepen, spreads enz.

Heet vullen voor vloeibaarheid

Sommige producten vereisen een temperatuursverandering om consistent en betrouwbaar te kunnen vullen, of om het vullen gewoon mogelijk te maken. Sommige gesmolten producten worden bijvoorbeeld verkocht als vaste stof, maar moeten gesmolten worden om ze te kunnen vullen, zoals veel kaarsenproducten. Hoe de viscositeit verandert, hangt deels af van de soorten producten die door de machine gaan.

Automatische Zuiger Vulmachine

Automatische Zuiger Vulmachine

Invoering Zuigervullers meten en doseren vrijstromende producten - zoals dunne en/of matig dichte vloeistoffen - op een vat. Elke machine is uitgerust met een of meer volumetrische zuigers. Elke vul-/afgiftecyclus bestaat uit een innameslag, waarbij het product uit de container of trechter wordt genomen en in de productcilinder...

De eerste en eenvoudigste manier om een heet vulproces te voltooien is door de tank te verwarmen. Een verwarmde tank zorgt ervoor dat het product een temperatuur bereikt waarbij het product vrij door het productpad en de spuitmonden naar de wachtende flessen of andere containers stroomt. Voor sommige producten zal de verwarmde tank de viscositeit laag genoeg houden om het vullen te voltooien. Na het vullen kan een verpakker een elektrische koeltransportband gebruiken, met of zonder de hulp van koelventilatoren, om zowel het product als de verpakking te laten afkoelen voordat hij naar de volgende verpakkingsfase gaat, die meestal bestaat uit het afsluiten en sealen. Sommige producten zullen echter snel afkoelen of stollen zodra ze de tank verlaten, waardoor iets meer nodig is dan alleen een verwarmde tank.

Om terug te komen op het bovenstaande voorbeeld van een kaars: producten van was hebben de neiging om snel af te koelen wanneer ze niet meer verwarmd worden. Het ontstane probleem is dat het product kan stollen en de productroute kan verstoppen. Dat wil zeggen, zodra het gesmolten product de tank verlaat, kan het afkoelen of stollen in een verdeelstuk, slang of zelfs in de spuitstukken. De oplossing lijkt dan voor de hand te liggen. Naast de tank moet het hele producttraject verwarmd worden om de gewenste vulling te krijgen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, afhankelijk van de vuller, het product en andere componenten die worden gebruikt. Het product blijft nu op een constante temperatuur en viscositeit van de tank naar de containers, en ook hier zal waarschijnlijk een koeltransportband worden gebruikt om de hete vloeistof te laten afkoelen of bezinken.

Video verwarmingstest

Heet afvullen voor sterilisatie

Tijdens het heet afvullen wordt de vloeistof verhit tot 194 graden om het product te steriliseren voordat het in de container wordt afgevuld. Na het afvullen wordt de container onmiddellijk gekoeld, wat uiterst belangrijk is voor het behoud van het product en de smaak. Producten die heet afgevuld worden, kunnen 6 tot 12 maanden houdbaar zijn. Hot fill is goedkoop en werkt uitstekend bij niet-koolzuurhoudende dranken en vloeibare voedingsmiddelen, zoals fruit- en groentesappen, frisdranken, water en thee.

Hoe heet afvullen werkt

Heet afvullen kan worden gedaan met glas of sommige kunststoffen. Een vloeistof wordt verwarmd tot een temperatuur van 194 graden Fahrenheit om eventuele schadelijke bacteriën of micro-organismen in het product te verwijderen. De verwarmde vloeistof wordt dan in de fles gedaan, de fles wordt afgesloten en vervolgens op zijn kant of ondersteboven gedraaid om ervoor te zorgen dat ook de dop goed wordt gesteriliseerd. Tot slot worden de fles en het product snel afgekoeld. Dit proces moet zorgvuldig gebeuren, want zelfs een kleine temperatuurdaling voor het juiste moment kan leiden tot onjuiste sterilisatie en een onveilig product.

Welk soort flessen te gebruiken

Terwijl glazen flessen van oudsher worden gebruikt voor heet afvullen, zijn PET-flessen bestand tegen de hitte die gepaard gaat met heet afvullen zonder in te zakken of te vervormen. Deze flessen worden steeds populairder omdat plastic over het algemeen goedkoper is dan glas.

De voordelen van heet afvullen

Als u het microbiologische gedeelte van de heet afgevulde verpakking onder controle hebt, kunt u kosten besparen bij uw productie. Heet afvullen is veel economischer en een eenvoudiger proces in vergelijking met aseptische technologie. Als u aseptische verpakkingstechnologie hebt overwogen, zult u merken dat u een veel grotere kapitaalinvestering nodig hebt.

Hot fill verpakking biedt een groot aantal voordelen. Enkele daarvan zijn:

  • Hot fill verpakking is een bewezen technologie.
  • U profiteert van een grotere klanttevredenheid.
  • Consumenten kunnen consequent vertrouwen op de veiligheid van uw product.
  • Uw producten zijn langer houdbaar
  • Er zijn geen conserveringsmiddelen nodig - het product blijft zo natuurlijk mogelijk
  • Smaak, vitaminen en voedingsstoffen blijven behouden met dit proces
  • Het heeft een miljard liter aan tijdgevoelige dranken geleverd.
  • De technologie is milieuvriendelijk en helpt de hoeveelheid broeikasgassen die vrijkomen in de atmosfeer te verminderen.

Heet afvulproces

Heet afvulproces
Heet afvulproces

Warm afgevulde producten vereisen, net als elk ander afvulproject, een analyse van veel verschillende onderdelen om de beste en meest efficiënte oplossing te vinden om het product van de tank naar de containers te krijgen. VKPAK heeft de ervaring om te helpen bij een dergelijke analyse en om elke verpakker te helpen de ideale oplossing te vinden voor zijn eigen unieke verpakkingsproject.

Verwante Artikelen