Niet voor elke verpakkingslijn is een flessen reinigingsmachine nodig, maar voor sommige verpakkers is het reinigen van flessen vóór de introductie van producten een persoonlijke keuze, zelfs als het niet noodzakelijk is. De keuze voor een flessen reinigingsmachine kan verschillende redenen hebben. In sommige gevallen kan het gewoon om esthetische redenen zijn, terwijl in andere gevallen te veel stof en vuil door opslag, vervoer of andere redenen het product kunnen beschadigen. Voor degenen die geen reinigingsmachine nodig hebben, kunnen ze niet kiezen om een machine toe te voegen wanneer de lijn aanvankelijk wordt gekocht.

VKPAK biedt de volgende soorten flessen reinigingsmachines, onze flessen reinigingsmachines kunnen alleen worden gebruikt om de binnenkant van flessen te spoelen.In de meeste gevallen willen verpakkers ervoor zorgen dat de binnenkant van een fles vrij is van verontreinigingen voordat het product wordt geïntroduceerd. Dit geldt met name voor voedingsmiddelen, dranken en andere eet- en drinkwaren. Terwijl sommige verpakkers ervoor kiezen om flessen te spoelen voordat ze worden gevuld, doen anderen dat uit noodzaak. Reinigingsmachines voor de binnenkant van de fles kunnen ook veel verschillende vormen aannemen, grotendeels afhankelijk van het type flessen dat voor het project wordt gebruikt en de snelheid waarmee ze moeten worden gespoeld. Voor de meeste projecten met een geautomatiseerde verpakkingslijn zal een omkerende reinigingsmachine worden gebruikt om de binnenkant van de flessen te reinigen.

De automatische omkerende reinigingsmachine zal een rij flessen met een klem vastzetten voordat hij ze van de transportband tilt en boven een spoelbak omkeert. Na het omkeren worden lucht, water, product of andere reinigingsoplossingen gebruikt om het vuil binnenin de fles te verwijderen. Zodra de spoeling is voltooid, worden de flessen teruggebracht naar de transportband en vervolgen ze hun weg.

Sommige containers zijn echter gewoon niet geschikt voor het optillen en omkeren. Dat kunnen grote of zware flessen zijn, maar ook flessen met een vreemde vorm. In deze gevallen vervangt een flessenvacuüm de omkeerreinigingsmachine voor het reinigen van de containers vóór het vullen. Deze reinigingsmachines maken gebruik van een speciaal mondstuk dat de flesopening afsluit, de opening met lucht schoonblaast en het vuil vervolgens in een gemakkelijk te reinigen afvalreservoir zuigt. Net als de omkeerreinigingsmachine kan de flessenvacuümmachine worden gebruikt op een geautomatiseerde verpakkingslijn.

Voordelen van flessenreinigingsmachine

Of het nu gaat om de levensmiddelen- en drankenindustrie, de farmaceutische en nutraceutische industrie, de chemische industrie, of om het even welke industrie daartussenin, het is van cruciaal belang dat het verpakkingsproces van producten zo gestroomlijnd en nauwkeurig mogelijk verloopt.

Ze zijn een van de essentiële machines in elk verpakkingsproces, omdat ze de verpakkingen vrijmaken van gevaarlijke verontreinigingen en voorbereiden op het vullen. Bekijk de voordelen van automatische flessenreinigingsmachines.

Veelzijdig en geschikt voor verschillende vormen containers

Net als flessen vulmachines kan de automatische flessen reinigingsmachine van VKPAK worden aangepast aan flessen en containers van elke vorm en grootte. Met kleine aanpassingen aan het materiaal en de klemmen, kunnen de reinigingsmachines frequente containerwisselingen met gemak behandelen. Door hun veelzijdigheid kunnen ze ook metalen, glazen en plastic flessen verwerken.

Verbetert snelheid en efficiëntie

Het automatiseren van processen zoals reinigen en vullen kan de snelheid en efficiëntie van elke fabriek verbeteren, wat op zijn beurt zijn weerslag heeft op uw resultaat.

De flessen reinigingsmachines van VKPAK passen in elke fabrieksomgeving en kunnen zoveel flessen tegelijk verwerken als nodig is, waardoor ze ideaal zijn voor zowel kleine starters als grote internationale bedrijven.

Gebruiksvriendelijk en gemakkelijk te bedienen

Onze geautomatiseerde lucht reinigingsmachines zijn uitgerust met gebruiksvriendelijke PLC-besturingen van topkwaliteit die de bediening van onze machines tot een fluitje van een cent maken. U kunt de apparatuur gemakkelijk onderhouden en zo nodig aanpassen.

Houdt de verpakking hygiënisch

Het belangrijkste voordeel van onze automatische reinigingsmachines voor luchtflessen is dat ze uw verpakkingen volledig hygiënisch houden. Verschillende soorten vuil kunnen snel in uw verpakkingen terechtkomen voordat ze worden gevuld en uw producten onherstelbaar beschadigen. Daarom is het goed spoelen en reinigen met de juiste machines van het grootste belang.

Voldoet aan de eisen van de industrie

In de meeste industrieën is het essentieel dat het eindproduct wordt verpakt in hygiënische containers. Wanneer u containers vult met voedsel of drank, cosmetica, farmaceutische producten en andere producten die bedoeld zijn voor consumptie of inname, moet u voldoen aan strenge industriële eisen. En de belangrijkste eis is dat uw product vrij is van verontreinigingen.

Hoe kiest u de juiste flessen reinigingsmachine?

Flessen reinigingsmachines helpen over het algemeen het hele verpakkingsproces hygiënischer te houden door de kans op bepaalde soorten productverontreiniging te minimaliseren. Voordat flessen in een verpakkingslijn worden ingevoerd, bestaan er verschillende mogelijkheden voor stof, vuil en andere verontreinigingen om in die flessen vast te komen zitten. Bij het zoeken naar de juiste reinigings- of spoelmachine voor een specifiek project moet rekening worden gehouden met de volgende punten.

1. Type reiniging

Fles reinigingsapparatuur kan schone lucht, schoon water of een ander soort reinigingsoplossing gebruiken om de spoeling of reiniging te voltooien.

Lucht reinigingsmachines maken vaak gebruik van geïoniseerde lucht of gordijnen om statische elektriciteit te beheersen en ervoor te zorgen dat flessen en recipiënten grondig worden gereinigd. Natte reinigingsmachines kunnen een droogtunnel of -inrichting toevoegen tussen de apparatuur voor het reinigen van recipiënten en de vloeistofvuller. Het type spoeling of wassing dat voor een specifiek project wordt gebruikt, hangt af van de individuele behoeften van dat project, rekening houdend met zowel het product als de fles of container.

Voor- en nadelen van natte reinigingsmachines

Natte reinigingsmachines werken door de container ondersteboven te houden en met een vloeibare reinigingsoplossing of water te besproeien om al het opgehoopte vuil te verwijderen. Soms zijn ze zelfs ontworpen om de container eerst te spoelen met het product dat u gebruikt en vervolgens te reinigen met water - hoewel dit resulteert in een enorme verspilling van product.

Natte reinigingsmachines zijn geschikt voor vuil dat beter reageert op vloeistoffen. Toch worden ze meestal vermeden omdat ze de container vochtig laten, wat ongeschikt is voor producten die niet goed reageren op water.

Voor- en nadelen van lucht reinigingsmachines

Lucht reinigingsmachines hebben vaak de voorkeur omdat ze de container beter schoon kunnen houden. Deze machines gebruiken lucht onder druk om het vuil eruit te persen, en ze zijn vaak uitgerust met vacuümmondstukken waardoor ze gemakkelijk met staande of omgekeerde containers kunnen werken.

Lucht reinigingsmachines verspillen geen water of product, en als de spoeling klaar is, blijft er niets anders over dan de lucht in uw container. Er is dus geen overtollig vocht en geen risico dat uw product besmet raakt.

2. Verwerkte flessen

Zoals wij eerder hebben besproken, beperken de meeste verpakkers zich niet tot één fles of container. Zelfs als een verpakker slechts één product heeft, zal dat product worden afgevuld in containers van monsterformaat, normale containers, familiecontainers en meer.

Een verpakker zal ervoor willen zorgen dat de containerreinigingsmachine het hele scala aan gebruikte flessen of containers aankan. Veel spoelmachines draaien flessen om boven een spoelbak, zodat vuil, afval en andere verontreinigingen uit de fles in de bak eronder terechtkomen. Zowel kleine als extreem grote flessen (en ook flessen met vreemde vormen, hoge flessen en sommige andere) kunnen echter problemen opleveren bij het grijpen en stabiliseren van flessen voor het omkeren. Voor dergelijke problemen zijn er andere opties, zoals het inline-flessenvacuüm. Met een flessenvacuüm hoeven de flessen niet van de stroomtransportband te worden gehaald om de spoeling te voltooien. In plaats van de flessen om te keren, blaast de vacuümmachine met behulp van dubbele sproeiers de container eerst met schone lucht en zuigt vervolgens het stof en de resten op in een gemakkelijk te reinigen afvalreservoir. Aan de hand van de gebruikte verpakkingen kan worden bepaald welke reinigingsmachine de beste oplossing is voor een bepaald verpakkingsproject.

3. Productiecijfers

Lucht wasmachines, natte wasmachines en flessenzuigers kunnen allemaal worden vervaardigd met verschillende automatiseringsniveaus. De productievereisten helpen een verpakker bij het kiezen van de juiste apparatuur voor containerreiniging voor het specifieke project. Van wasmachines die handarbeid vereisen voor het plaatsen en verwijderen van flessen tot volledig geautomatiseerde apparatuur voor het reinigen van containers, er bestaan machines voor vrijwel elk productieniveau. Maar bij het kiezen van de juiste machine voor de productie-eisen van een project moet de verpakker ook rekening houden met de toekomst.

4. Gebruiksduur van de machine

Net als vloeistof afvulmachines en sluitmachines kan flessen reinigingsapparatuur zo worden vervaardigd dat de machines in de toekomst kunnen worden uitgebreid. Halfautomatische spoelmachines kunnen een PLC en indexeringssysteem bevatten om op een dag volautomatische machines te worden. Volautomatische wasmachines kunnen zo worden vervaardigd dat in de toekomst gemakkelijk extra spoelkoppen kunnen worden toegevoegd. De mogelijkheid om bestaande apparatuur te upgraden verlengt de levensduur van de machines en voorkomt dat een verpakker volledig nieuwe verpakkingsmachines moet kopen bij het eerste teken van groei. De verpakker hoeft alleen maar te communiceren met de fabrikant van dergelijke machines om de grenzen van de aangeboden reinigingsmachines te kennen en te begrijpen.

5. Vermogen tot integratie

Ten slotte moet een verpakker, zoals bij alle verpakkingsmachines, nagaan of de apparatuur kan worden geïntegreerd met de huidige machines of met andere apparatuur die in de toekomst zal worden aangeschaft. De meeste automatische wasmachines worden vervaardigd op een frame dat op vrijwel elke transportband kan worden gerold en klaar is voor productie. Ook hier zal communicatie met de machinefabrikant en inzicht in de beperkingen van de verpakkingsapparatuur een verpakker helpen de beste oplossing voor het project te kiezen.

Elk project is op zijn eigen manier uniek. Hoewel de bovenstaande punten een verpakker in de juiste richting zullen leiden bij het kiezen van flessenwasmachines en reinigingsmachines, zullen er ongetwijfeld andere overwegingen bestaan voor elke verpakkingslijn.

Neem gerust contact op met VKPAK om te bepalen welk type luchtwasmachine beter geschikt is voor uw behoeften en leer meer over hoe we u kunnen helpen.